Wednesday, March 28, 2012

:: always back to Him ::

assalamualaikum :)

langit tak selalunya cerah 
dan hidup tak selalunya indah.

kadang-kadang dalam hidup ni,
kita ditimpa ujian, musibah and etc.

n sometimes, nikmat yg Allah bagi tuh pun
ujian sebenarnya untuk kita.
Dia nk tgk kita ni bersyukur x dengan apa yg Dia dh bagi.
Dia nk tgk mcm mana kita gunakan nikmat yg Dia dah bagi tuh.

back to the topic.
always back to Him.
actually i wanna emphasize that sometimes in our life,
when we have problems, we always find someone 
that we trust to spill up all our problems.
why don't we turn to Him, the Almighty.

saya tak ckp yang kita tak boleh cari kwn untuk luah. bukan mcm tuh ye rakan2.
tapi ada beberapa kejadian yg menyebabkan sy berfikir.
kat siapa sepatutnya kita berpaling dulu when we have problems.

dulu, ada kawan saya text saya.
dia tnya saya free tak, dia nk col sbb dia tgh sedih.
sy bls lmbat msej dia cause i was not feeling well at that time.
i fall asleep. then, when i text her back.
she said. "never mind, i have tell all my problems to Allah
and i felt relieve now"

then. the same person.
satu hari tuh dia ckp. "saya stress nii"
then sy tnya knapa ni
dia bls. "takpe la. sy nk crita kt Allah dulu"

then. bila dah 2x jadi mcm ni.
it makes me think.
saya jarang untuk berkelakuan begitu. i admit it.
cause i always turn to my best friend when i feel something is not right.

tapi bila saya tnya kwn saya tuh.
dia pon ckp. "bila dah crita kat Allah, rasa tenang je" :)"

n sy pon terfikir, betul jgak.
sbb siapa yg bagi kita ujian tuh. Allah kan.
so, siapa yg berhak untuk bg ketenangan dekt kita. Allah jugak kan. :)
so, why don't we turn to Him in any situation that we faced.

Dia yang berhak untuk hamba-hambanya.
Dia yang berhak untuk alirkan ketenangan dalam diri kita.



Dia mengetahui segala yang ada dalam hati kita :')
He knows everything.
n to Him should we turn to.



2 comments:

Anonymous said...

awak btul..Dia yg memberi ujian itu..makanya Dia punya solusi dan pasti ketenangan itu hadir bersama solusi daripadaNya..apapun yg berlaku..baliklah kpd Dia yg mengatur segalanya..Dia yg mengetahui hikmah lebih drpd apa yg kita sendiri tahu..:)

:: cik amirah :: said...

anonymous - betul. cuma kadang2 manusia sering alpa bahawa kita ada Allah yang tk pernah jemu nk dgr rintihan hamba2-Nya. :) apa pun aturan yang Dia dh tetapkan, itulah yng terbaik kan. :')

\